10 Plus Mozambique

Wednesday, May 02, 2007

Hiv:

Hiv betyder Human Immundefekt Virus. Der findes to hovedgrupper af Hiv: Hiv 1 og Hiv 2. Hiv 2 er ikke så udbredt, men Hiv 1 har bredt sig til hele verden siden 1980. Begge disse typer stammer fra Afrika. Hiv har ikke noget selvstændigt stofskifte, derfor angriber Hiv 1 de levende celler dvs. de hvide celler, CD4-celler.

Hvordan smitter HIV?

Hiv kan ikke smitte bare af socialt samvær. Det kan smitte ved ubeskyttet sex og blod til blod-smitte, som vil sige ved brug eller uheld af urene kanyler (nåle) og transfusion af forurenet blod. Det skulle ikke være sandsynligt i Danmark, for i dag bliver blod i Danmark.
Der bliver givet et eks. om en mongol på Færøerne, der fik overført blod, der var Hiv smittet. Man ved ikke hvordan det har gået til, men det siges at smitten først kan ses i undersøgelser efter 4 mdr.
Smitte fra mor til barn kan ske under graviditeten og under amning, men det sker som oftest i forbindelse med fødsler.
Den del der ligger syd for Sahara er specielt hårdt ramt. I slutningen af 2005 levede der i hele verden næsten 40.000.000 heraf 26.000.000 i Afrika. Hiv har spredt sig hurtigt i nogle dele af verden bla. Øst Europa, men i mange er det Afrika der er hårdest ramt. I Danmark findes der hvert år ca. 250 nye tilfælde af Hiv infektionen. Det siges at 4000-5000 mennesker lever med aids i dag.

Hiv og graviditet:

Gravide Hiv-smittede kvinder kan som oftest gennemføre en graviditet uden problemer. Der er 25% chance for at barnet er smittet med Hiv. Hvis moderen får medicin under graviditeten og fødslen, får kejsersnit samt undlader at amme er risikoen under 2%. Hiv lægemiddel må ikke tages af gravide kvinder. Hiv test er gratis og anonymt – hvis man ønsker det og frivilligt.
Man kan blive Hiv testet:
· Hos egen lægen
· Hos en anden praktiserende læge
· På klinikker for hud og kønssygdomme
· På specielle Hiv screenings

Det er dog ikke altid frivilligt. Man skal lade sig Hiv testes hvis man vil noget af følgende:
· At blive blod donor
· At donere organer
· Til transplantation
· At ens sæd skal kunne bruges til kunstig befrugtning
· Levere modermælk

Behandling for at bekæmpe Hiv:
For at gøre behandlingen mest effektiv og for at forhindre at virus udvikler modstandsdygtighed mod medicin, så gives behandling med mindst 3 forskellige lægemidler på samme tid. I behandling anvendes anti-virale.

Aids – en af de største dødsårsager

Aids har udviklet sig til en af de største dødsårsager i Mozambique. Hvis sygdommen bliver ved med at stige vil hvert tredje dødsfald i 2010 skyldes aids. Alene i år 2006 forventes der at 97.000 mennesker vil dø af aids. Trods al snakken om sikker sex i fjernsynet er aids stadig et stigende problem i Mozambique. Der findes kun en klinik til at behandle aids i Nampula, som er provins hovedstaden i det nordlige Mozambique, hvor der bor 300.000 mennesker


Hvorfor er det et stigende problem?

Man skulle jo tro, at de havde forståede hvor alvorlige konsekvenser det har, ikke at bruge prævention. Det har de sikkert også, men i de Mozambiqueianske øjne har mennesker ikke en særlig stor værdig, og de ser ikke døden som noget specielt stort det er jo meget naturligt. Da aids også er et tabu nogle steder i Afrika, så bliver problemet ikke stoppet, mange siger at deres kære er døde af tuberkulose eller en anden dødsårsag. Personligt tror jeg at en af grundene til at så mange voldtægter og seksuelle overgreb finder sted, er fordi de ikke har andet og lave, det skal ikke forstås i den forstand at de voldtager hinanden fordi de keder sig, men mange af dem har ikke noget job og ingen fritids interesses, ikke noget at lave. Sex er gratis og det er godt også længe man for stillet sin tilfredsstillelse, hvad rager det så en hvordan offeret har det. Sådan er mange af deres indstillinger, det handler om mig og ikke dig.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home