10 Plus Mozambique

Wednesday, May 02, 2007

Vandprojekt

På centeret ”Centro de Recuperacâo Juvenil” har de gang i et vandprojekt. Det vandprojekt skal finansiere alle centerets udgifter og få det hele til at køre rundt. Det er en større opgave end som så.

Kontinent: Afrika
Land: Mozambique
By: Maputo
Adresse: Centro de Recuperacâo Juvenil

I forbindelse med Mariager Efterskole’s valgfagslinje, 10+, har halvdelen af eleverne været inde og se et vandprojekt, som har, men vil få altafgørende betydning for centerets fremtid. Vandprojektet ligger inde på selve centerets grund, som ligger i Zimpeto, en forstad til Maputo, og der bliver kørt en hård forretning.

Igangsættelse af projektet
Det startede med at man ret tilfældigt fandt en vandkilde, en del meter nede under jorden, som var stor nok til at man kunne drive en forretning. Der lå i forvejen et hønsehus, men det blev til et kontor og mere kom til. I forhold til opførelsen af fabrikken, var der en lang række krav fra statens side. En hvis del af processen skulle automatiseres og det kom til at betyde en del på den økonomiske side. Dog var der stadig noget arbejde der kunne laves manuelt. Derudover skulle der stå det eksakte antal kvadratmeter for hver rum, over indgangen til hvert rum.

Formål
Manden som står for det, David Axell, har fået pålagt den opgave, at få fabrikken op at køre og videreudvikle tingene så at overskuddet bliver væsentligt forhøjet. Projektet skal nemlig dække alle centrets udgifter de kommende år, da Norad stopper deres økonomiske hjælp til drengehjemmet. Da han overtog projektet, dækkede det kun 30 % og den procentdel skal op på alle 100 %. Så planen er at få endnu flere kunder og yde en endnu bedre service, så kunderne ikke vælger konkurrenternes vand.

Kun 54 % af befolkningen i Afrika syd for Sahara har adgang til rent drikkevand. Hvert minut dør der fire børn på grund af beskidt vand, manglende latriner og dårlig hygiejne. Vand er en basal nødvendighed for, at mennesker kan leve. Et menneske kan leve 2-3 uger uden mad, men kun et par dage uden vand. I Danmark er det en selvfølge at det er rent vand og vi bruger bare løs. En gennemsnitlig dansker bruger vand på følgende: Toiletskyl (10 L), tøjvask (45 L), karbad (180 L) og 125 L spildes pr. uge ved en dryppende hane osv.

I Mozambique har det regnet kraftigt siden december, men det har forårsaget at markerne står under vand og at høsten er ødelagt. De store vandmasser har oversvømmet mange brønde med beskidt vand, og vandet kan derfor ikke drikkes. Flere floder er gået over deres breder og skaber en masse oversvømmelser. Vandet kan ikke bruges til noget da fuldstændig forurenet. Derfor ses dette projekt som en realistisk mulighed for at tjene penge til centret.

Ambitioner og planer
Centeret har en del ambitioner for at blive ved med at vokse, deriblandt at importere nye kølere og vanddunke og at få containere til midlertidig opbevaring af vand. De leverer vand til organisationer og fabrikker og gør det væsentligt billigere end butikkerne. Derudover ønskes der muligheder for at producere isterninger og vand med forskellig smag.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home